Microsoft и неколико других компанија из САД-а разматрају измјештање производње хардвера из најмногољудније државе усљед трговинског рада између Вашингтона и Пекинга.

Иако се сматрало да је послије посјете Трампа дошло до снижавања тензија и повлачења одлуке о судбини Huawei компаније у Сједињеним Државама, долази до нових посљедица трговинског рата коме се не ближи крај. HP и Dell желе измјестити најмање 30% произвоње изван Кине, док компанија из Редмонда разматра премјештање производње Xbox конзола у другу државу. Слично планира и Amazon са својим Echo и Kindle уређајима, као и Acer и Asustek са својим личним рачунарима.

Ни једна се компанија до сада није огласила да потврди гласине које су све учесталије, али саме чињенице о дипломатском односу двије најјаче економије иду у прилог да је ово сасвим реална ситуација.

Apple, на примјер, је виђен као сљедећа велика жртва „рата“, поготово након објаве санкција Сједињених Држава кинеском Huawei-ју, укључујући тренутну забрану рада са америчким компанијама која је и даље на снази.

Foxconn, један од највећих Apple снабдјевача, предложио је компанији из Купертина да помјери производњу на Тајван, како би тамошња постројења преузела производњу iPhone-а.

Још се не зна каква ситуација ће снаћи америчке и кинеске компаније, али и крајње потрошаче који због тренутног трговинског рата могу очекивати скок цијена уређаја.

Извор: Softpedia News