Имати два екрана на једном уређају се чини футуристички и сјајно, али доноси огромне проблеме. То смо могли видјети и на примјеру Samsung-овог Galaxy Fold уређаја, чега се можете присјетити у видеу испод.

Ипак, све нове технологије су имале проблема на почетку, које су временом отклањање. Сам тренд савитљивих уређаја прихватио је и Microsoft са потпуно новим приступом. Наиме, компанија из Редмонда мисли да проблеме може ријешити једноставно користећи један екран за приказивање само најрелевантнијег садржаја за одређени задатак.

И није у питању само ријеч, већ и патент под веома дугим именом „Selectively Displayable Multiple Display Mode For A GUI“, кога је уочио WL. Овај патент би омогућио будућем Surface уређају да процјени који је то садржај нарелевантнији те да га прикаже на екрану.

Патент

У патенту стоји

Када приказујемо GUI на више екрана, примарни поглед на примарном екрану може уључити све или подскуп покренутог садржаја, главни садржај корисничког интерфејса и секундарни поглед на секундарном екрану могу укључити подскуп или ништа од покренутог садржаја.
Главни садржај и релевантне информације су међусобно различите, али различите су и од оригинално покренутог садржаја апликације. Главни садржај и релевантне информације могу се алтернативно односити на први и други садржај.

Као и обично потрајаће реализација, односно пут од патента до крајњег производа. Савитљиви Surface лаптоп би могао да се појави некада током идуће године са два 9-инчна екрана.

Извор: Softpedia News