Да ли је Chrome OS нови степеник развоја личних рачунара?

Subscribe to my newsletter and never miss my upcoming articles

У својим почецима није привлачио толику пажњу као данас. Испрва је дословно био Chrome прегледач у форми оперативног система, међутим, данас је ситуација другачија те је са редовним ажурирањима и побољшањима постао веома кориснији и занимљивији софтвер.

Google је свету најавио ChromeOS пре непуних 11 година, 7. јула 2009. године. Најинтересантнија ствар била је cloud структура иза система, односно чување и апликација и корисничких података у облаку. Такође, првобитна намена му је била да постане секундарни уређај, који неће у потпуности заменити ваш PC или лаптоп. После 11 година, неке ствари су се промениле те је Google-ов ОС постао конкурентнији, поготово када су у питању студенти, писци или корисници који углавном време проводе у браузеру.

Chrome OS поседује и open source двојника под називом Chromium OS. Иако му недостају одређене функционалности, Chromium OS већину кода који покреће Chrome OS нуди јавности те је свако слободан да на основу њега направи Chrome OS алтернативу. Неки од примера су CloudReady и Fyde OS системи.

Као што сам рекао, данас је Chrome OS доста практичнији него у својим почецима. Неки од разлога за то су:

Android апликације

Велика грешка коју компаније праве током лансирања властитог оперативног система је недовољно улагања у екосистем. Ово је вероватно кључни разлог зашто је Chrome OS неко време стагнирао, као и зашто је Windows Phone пропао. Да би превазишао app gap Google је довео Android апликације на Chrome OS уређаје. Тако је Chrome систем постао прва Linux дистрибуција на коме Microsoft Office пакет и неке друге апликације (нпр. Netflix) раде нативно. Подршка за Andorid апликације је доступна неко време, али још има своје бољке понајвише око скалирања и перформанси захтевнијих апликација.

da-li-je-chrome-os-novi-stepenik-razvoja-licnih-racunara-1.jpg

Linux апликације

Пошто је ипак у питању десктоп/лаптоп решење, мобилне апликације нису саме по себи довољне. Решење је било једноставно – подршка за Linux апликације, на коме је управо и базиран Chrome ОС. Сама подршка још није довољно напредовала за обичне кориснике као могућност коришћења Android апликација где се инсталација своди на клик из Play продавнице. Наиме, потребно је познавати рад у терминалу и apt пакетни менаџер. Било како било, места за напредак има и не сумњам да ће Google у будућности направити софтверски центар који ће објединити како Android тако и Linux апликације.

Једноставност

Chrome OS је замишљен као систем кога свако од нас уме користити, ипак је изграђен око прегледача који користи више од 65% интернет корисника. Његов интерфејс је интуитиван и јасан, без сувишних дистракција. Осим тога, систем ажурирања је феноменално урађен. Све се дешава у позадини те корисник нема ни осећај да је ажурирање у току. После ажурирања корисник ће бити питан да рестартује уређај, што траје око 10 секунди. Упоредите ово са Windows 10 ажурирањима.

Код нас Chrome OS још није заживео, као ни у региону. У развијеним, претежно западним државама, овај систем бележи константан раст те његов удео превазилази удео oсталих Linux дистрибуција. Више о томе на GlobalStats .

No Comments Yet