Квантитетом до квалитета

Subscribe to my newsletter and never miss my upcoming articles

Да ли сте икада чули добро познату реченциу „квалитет пре квантитета“. Верујем да вам је на прву изгледала потпуно логична и да бисте у свакој ситуацији само потврдили и усвојили њено значење, што се и мени десило. Ипак, поставља се питање како доћу у позицију да бирате квалитет.

Квантитет је често одбациван, као нешто негативно. Обично је служио само као противтежа квалитету, да би показао његову вредност и ништа више од тога. Да ли ипак постоји могућност да квалитет представља нешто више, да ли би могао бити средство за наше напредовање? Ово су питања која сам себи постављао и на која сам формирао одређена мишљења.

Као програмер увек волим направити паралелу са својим послом. Сигуран сам да ће сви увек изабрати један квалитетан прозвод, него два неквалитетна, али исто тако ретко ко ће питати како смо дошли до тог квалитетног решења. Мој први пројекат је био прилично лош, функционалан, али нимало елегантан и једноставан (када оцењујем квалитет софтверског решења обично пратим Пајтонове зен принципе). Други пројекат сам већ писао елегантније, једноставније, читљивије, али и даље са доста недостатака. Трећи је био бољи од претходног, као и сваки наредни. Радећи велики број пројеката дошао сам до данашњег квалитета. Или боље је рећи, квантитетом пројеката стигао сам до квалитетнијег кода.

Управо због овог примера сам престао потцењивати квантитет, већ га истичем као пут тражења квалитета.

No Comments Yet