Минималистичким животом до максималне продуктивности

Subscribe to my newsletter and never miss my upcoming articles

Шта ви прво помислите када чујете појам минимализма или се неко у вашој околини декларише као минималиста? Мене је увек фасцинирао „минималистички манифест“ и однедавно сам почео практиковати његове одређене принципе.

Пре улажења у срж мог схватања овог начина живота, хтео бих се оградити да нисам минималиста по дефиницији. Добар део карактеристика минималистичког живота сам усвојио и о њима можете прочитати у наставку, али исто тако пронашао сам да ми неке особине не одговарају те сам њих занемарио.

Мање ствари, већи фокус

Ово је толико широка теза, али веома важна за моје поимање минимализма. Трудим се живети под паролом clean&simple. Другим речима, непотребне ствари бацам или дајем другима поштујући неписано правило да је ствар коју нисам користио месец дана сувишна Са друге стране ствари које поседујем су функционалне и једноставне. Укратко, ако је нешто превише компликовано то значи да не служи добро сврси. Поред ствари исти систем пресликавам и на своје организовање времена, као и на одабир мени блиских особа. Чинећи то брзо препознајем када нешто лоше утиче на мене и избегавам непотребну бригу и нервирање, што ми помаже да очувам фокус на битним дешавањима.

Беспотребно везивање за предмете

Сви ми поседујемо предмете који за нас имају сентиметалну вредност. Али, колико је то добро? Више пута сам ухватио себе како при распоређивању ствари осећам кривицу ако склоним неки предмет који ме веже за одређену успомену. Препознавши овај утицај као лош одлучио сам да се везујем за успомене и осећаје из доживљеног тренутка, а не за предмете. И могу рећи, да је то била добра одлука јер сам при бацању беспотребних ствари ослободио простор и скинуно тај неки „невидљиви“ терет. Осећај који сам на крају добио је осећај веће слободе и истинске испуњености.

Више слободног времена

Минималистички живот ми омогућава и да имам више времена те да више постижем. Ослободивши себе непотребних ствари и сусрета добио сам време да пишем овај блог и радим на још два пројекта који ће ускоро угледати светло дана. Ово све постижем уз посао и факултет.

Наравно, простора за напредак и даље има. Симболично, првог фебруара ми је истекла претплата за Нетфликс коју нисам продужио, и то је мој наредни корак ослобађања од непотребног. Доста погледаних епизода на месечном нивоу заменићу продуктивним радом, чешћим одласком у теретану, али и одласком у биоскоп са мени драгим особама – ипак волим погледати добар филм.

No Comments Yet