Немој бити доступан, буди користан!

У жељи за напретком и побољшањем свог знања/тренутног положаја неретко тежимо да будемо увек свепристуни и доступни. Тежимо ка томе да нас људи увек могу контактирати и добити жељене одговоре, понашајући се неодговорно према нама самима.

Иако је ова карактеристика битна за поједине професије, не би требало да заживи у свим. Неким професијама може бити изузетно штетна…

Неопходно је одредити приоритете

Из угла програмера могу рећи да ова карактеристика може нашкодити квалитету који се од нас захтева. А не сумњам да је исти случај и код мноштво других позива. Управо из тог разлога многе компаније имају политику да сваком девелоперу мора бити обезбеђено минимално 5 часова непрекидног рада (програмирања) на дневном нивоу. Будите слободни и храбри да с времена на време кажете не људима или да препознате неприоритетне захтева те да на њих одговорите после.

Не заборавите да постоје ситуације када се ваш одговор очекује у што краћем року

Као што ништа у животу није апсолутно, немојте безрезервно узимати ваш рад као једини неопходан. Увек је потребно пронаћи равнотежу.

Некада током дана ваш одговор/савет/одлука је неопходна и потребна другим људима како би наставили са својим послом. У тим ситуацијама је потребно да самовољно иступите и помогнете другима. На крају крајева, тимски рад је оно чему сви требамо тежити. Данас је вашем колеги потребна помоћ, сутра ће бити потребна вама.

Зато је потребно да цените своје време, омогућите себи адекватне услове рада, али исто тако да препознате ситуације када је неопходно да нарушите свој радни ток и олакшате другима.

Учитавам коментаре...
Успешно си се претплатио/ла на kostakuu
Сјајно! Успешно си регистрован/а.
Грешка! Нисмо те могли пријавити због неисправног линка.
Добро дошао/ла назад!
Грешка! Нисмо те могли пријавити. Молим те покушај поново!
Успешно! Твој налог је активиран, сада имаш приступ свом садржају.
Грешка! Дошло је до грешке код плаћања.
Успешно су ажуриране платне информације.
Десила се грешка приликом ажурирања платних информација!