О мени

Име Коста Купрешак
Посао Vega IT
Технологије ASP.NET (C#, Visual Basic), Java (Spring Boot), Python (Django), Swift (SwiftUI), JavaScript (TypeScript, React), SQL (PostgreSQL, MS SQL), DevOps (Docker, Nginx, CI/CD), HTML, CSS

Моја прича

Како сам доспео овде?

Све је почело још у основној школи, тачније првом разреду. Враћајући се из Бање Луке, где је радио, тата је донео наш први кућни рачунар. Тешко га је описати, али био је то рачунар великих димензија и скромних перформанси, чији неизоставни делови су свакако били катодни монитор, оптички миш и пожутела тастатура. Било како било, то није ни најмање утицало на срећу коју сам тада осећао.

Своје прве месеце, па и године, проводио сам играјући разне игрице које је рачунар са Windows 98 оперативним системом могао да покрене. Углавном су то били наслови из ванвременске Sega 256 колекције, мноштво Miniclip игара, као и мени омиљени Chicken Invaders серијал.

Неколико година касније, тата ме је обрадовао новим поклоном, овај пута у форми CD-а. Мислим да је то био и један од првих пута да није донео флопи диск већ CD (нећу признати да сам мислио да је улаз за флопи диск заправо читач за банковне картице), на коме се налазило 106 најбољих бесплатних програма 2006. године. OpenOffice, GIMP, Blender и многи други програми, који су ме натерали на истраживање, али и креативност. Како год, то је био само делић онога што ме заправо чека у нимало досадном ИТ свету.

Ватрено крштење сам доживео коју годину касније. када сам се сусрео са QBasic програмским језиком. Ту сам осетио прво задовољство како је решити задатак или оно слађе, решити багове. Тај период памтим и по мојој првој апликацији, Квизоломац, која је била конзолна верзија популарног ТВ квиза Милионер. Садржала је прегршт go to наредби, али је обухватала и много сценарија.

Нешто озбиљнији пројекат се десио пред сам крај основне школе, када сам се заинтересовао за Counter-Strike 1.6 игрицу. Имам осећај да сам је играо даноноћно, што је на крају резултирало да почнем правити своје CS 1.6 сервере. Нисам сигуран како смо дошли на идеју, али са неколико пријатеља сам закупио пар VPS-ова, које смо сами одржавали. Тада сам имао прилику да се упознам са Linux светом преко Debian и CentOS оперативних система. Сматрам да је ово била и преломна тачка те да сам у том тренутку одлучио шта желим бити у животу.

Како сам заволео Linux и командно окружење, одлучио сам да га испробам и на кућном рачунару. Додуше, плашило ме је како ће то испасти, па сам провео неколико дана читајући о оперативним системима, ISO сликама, BIOS-у и разним другим релевантним стварима. Ту ми је и тата помогао, дајући ми можда и најбољи савет који сам до сада чуо ”Покушај, ако не успеш, зваћемо мајстора”. Нисам имао храбрости да кренем са чистом инсталацијом па сам прво искористио WUBI инсталер да бих седам дана после инсталирао свежи Lubuntu поред Windows XP-а.

У средњој школи сам наставио у истом правцу, инсталирајући разне дистрибуције те учећи моје прве језике: Pascal, HTML, CSS, JS и PHP. Од тада па до сада је прошло доста времена, али мој авантуристички дух никада није клонуо. Радио сам на неброј различитих оперативних система уз мноштво технологија и једва чекам да додам нове у листу.

Успешно си се претплатио/ла на kostakuu
Сјајно! Успешно си регистрован/а.
Грешка! Нисмо те могли пријавити због неисправног линка.
Добро дошао/ла назад!
Грешка! Нисмо те могли пријавити. Молим те покушај поново!
Успешно! Твој налог је активиран, сада имаш приступ свом садржају.
Грешка! Дошло је до грешке код плаћања.
Успешно су ажуриране платне информације.
Десила се грешка приликом ажурирања платних информација!