Одмори се данас за продуктивније сутра

Subscribe to my newsletter and never miss my upcoming articles

Колико пута вам се десило да предвече будете исцрпљени, а притом вас чека још обавеза чији рокови истичу кроз неколико дана? Не могу се сетити броја оваквих ситуација, које и даље проживљавам. У почетку бих терао себе до граница најгоре исцрпљености, како бих испунио циљ. Међутим, искуствено се показало да то није најбоља опција.

Радећи на тај начин врло вероватно ћете испунити задату обавезу, али исто тако ћете и наштетити свом организму. Првенство, исцрпљеност, која је неретко повезана са недостатком или чак одсуством сна, ослабиће вам имунитет тако да можете очекивати посету прехладе. Са друге стране, недостатак енергије ће утицати и на вашу креативности, која ће са сваким протеклим сатом готово експоненцијално падати.

Проживљавајући претходни пасус неброј пута, научио сам да је добро узети паузу, иако се то не чини као добра идеја. Та пауза не мора бити нужно утрошена у спавање (што најискреније препоручујем), већ може бити искориштена кроз активности које вас опуштају, попут читања, гледања серије или тренинга.

Активности које вас опуштају ће растеретити ваш ум, умањити анксиозност насталу због рокова те повратити стваралачки дух, док би тренинг имао исте последице нешто јачег интензитета. Свакако, сан би требало да буде ваш први избор, јер он једини уистину „пуни батерије“. Као што и сами знате недостатак сна може проузроковати пад конгнитивних способности, немогућност фокусирања, успорене реакције, лошије памћење и сл. Стога, гледајте да и у најзаузетијим данима имате минимално 6 сати сна.

Ако будете препознали време за паузу, верујем да ће вам клијенти бити захвални. Самим узимањем паузе вратићете стваралачки дух, поспешити логичко размишљање и решити се осећаја ицрпљености, што ће имати за последицу квалитетнији рад.

No Comments Yet