Морам признати да сам доста очекивао од новог Ubuntu-a, надајући се да ће опет постати највољенија Linux дистрибуција. Ипак, оно што ми никако није јасно код њега је што у први план гурају snap пакете, иако су вероватно и они свесни да не пружају исте перформансе као deb алтернативе.

snap је одлично замишљен пројекат, али не тако добро изведен. Linux-базираним системима фали јединствен пакетни формат, који ће се понашати исто на било којој дистри. Тренутно најпопуларније опције су: flatpak, snap и AppImage. И из искуства могу рећи да је snap најлошије имплементиран од њих.

Са овим, и још неким изборима, Ubuntu престаје бити оно што је некад био, отварајући пут другим дистрибуцијама да замене новоослобођену позицији. Један од озбиљнијих кандидата је Pop!_OS, иза кога стоји познати произвођач хардвера System76. Са њим сам до сада имао мешана искуства, у једном тренутку сам мислио и да је највећи промашај, међутим неке ствари су се промениле. Посматрајући Pop!_OS кроз време увидео сам да израста у озбиљног конкурента на изузетно богатом Linux тржишту.

Основне информације

База: Debian, Ubuntu
Држава порекла: САД
Подржана архитектура: x86_64
Радно окружење: GNOME
Популарност на DistroWarch сајту: 12. ранк са 875 посета дневно

Новине у верзији 20.04

Верзија 20.04 је уједино и Long-Term support верзија, што значи да ће бити подржана наредних 5 година.

Pop!_Shell

Једна од предности овог оперативног система је и одлична навигација уз помоћ тастатуре. Са новом верзијом она је још више унапређена те су додане нове пречице које ће омогућити веома флуидно искуство без употребе миша. Верујем да ће се ово свидети програмерима.

Auto-tiling

Поред нових пречица чека нас и out-of-the-box решење за брзо, ефикасно и продуктивно организовање прозора. Auto-tiling ће се побринути да не губите фокус са тренутних задатака пребацивајући се са апликације на апликацију. Ова новина је опциона и можете је омогућити/онемогућити из системског менија.

Виртуалне површи (Workspaces)

Заједно са додавањем Auto-tiling-a, радне површи су претрпеле одређене измене, или, да будем искрен, побољшања. Сам flow је побољшан и у потпуности оптимизован за коришћење без миша.

Подршка за Flatpak

Ubuntu нас практично почиње терати да користимо snap пакете, што ми се ни мало не свиђа. Са друге стране Pop!_OS je to учинио опционим. И даље је у средишту пажње стандардни начин, али омогућено је инсталирање и flatpak пакета путем Pop!_Shop апликације. Pop!_Shop је заснован на апликационом центру elementary система, који је вероватно најбољи у овом тренутку.

Предности коришћења овог типа пакета су:

  • боље управљање дозволама (већа приватност)
  • све зависности су у самом пакету (што значи и да је пакет нешто тежи него .deb алтернатива)
  • неовисност о систему

Побољшања системских функционалности

  • боља подршка за хибридне грфичке картице – омогућена је већа контрола између избора интегрисане и екстерне графике, што је изузетно важно за кориснике Intel/nVidia дуа;
  • аутоматско ажурирање firmware-а, које је од сада доступно путем системских подешавања;
  • ванмрежна ажурирања – Pop!_OS ће ажурирања преузети у позадини, а корисници ће их моћи инсталирати и без интернет конекције.

Pop!_OS можете преузети на овом линку.