Виндовс телефони: од рођења до смрти

Subscribe to my newsletter and never miss my upcoming articles

Дошло је и то време. Време за растанак. Некада веома популаран играч на тржишту паметних телефона, доскора алтернатива АјОС-у и Андроиду, а сада „пропали пројекат“.

Првог априла 2000. године појавио се ПокетПиСи, који је три године касније прерастао у Виндовс Мобајл 2003.

Током неколико година, Виндовс Мобајл није био страни играч на тржишту паметних телефона. Па је тако 2007. заузимао 42% тржишног удела у САД-у, док је годину дана касније Мајкрософт лиценцирао Виндовс Мобајл за 4 од 5 тадашњих највећих произвођача мобитела. Изузетак је била Нокиа, која је после пропасти Симбиана у потпуности прешла на Виндовс Фон.

Виндовс Фон (7) био је наследник ове „франшизе“, Дебитовао је на Светском мобилном конгерсу у Барселони 15. фебруара 2010. године и донио је бројне промене. Ипак, верзија која је вратила наду у снажан повратак на велика врата је Виндовс Фон 8. И мене је опчинио његов алтернативни дух и необичност па сам у то време био власник Лумиа 520 уређаја.

Најбољи пример зашто сам одабрао баш Виндовс Фон је игрица Асфалт 8. Она је на мом слабашном телефону радила далеко боље него на друговом Андроиду који је по хардверским карактеристикама био дупло јачи.

У време Виндовс телефона Мајкрософт је учврстио своју позицију као трећи играч, а са новим Виндовс 10 Мобајлом хтео је да се и даље пробије. Ипак, ова верзија је дошла прилично баговита и практично је уназадила бренд који јe Виндовс Фон градио. Било како било, на видеу испод можете видети и Континум, тада јединствен, док сада сличне технологије поседују и друге компаније (нпр. Самсунг, који је својевремено имао Виндовс телефоне у понуди).

Надам се да ће се ускоро појавити нови оперативни систем из Мајкрософтове (или нечије друге) кухиње намењен мобилним уређајима. Тржиште паметних телефона је постало монотоно услед доминације Гугловог и Епловог система.

No Comments Yet