Вођење дневника, вештина која вам може побољшати живот

Subscribe to my newsletter and never miss my upcoming articles

Већ дуже време експериментишем са разним техникама како бих дигао квалитет живота и продуктивност на већи ниво. Једна од навика коју сам усвојио и о којој ћу данас писати је вођење дневника.

Готово пет месеци скоро сваки дан запишем дневна размишљања, дешавања, њихов утицај на мене те моје планове и циљеве које планирам испунити у ближој или даљој будућности. Неретко запишем и ствари које планирам сутра урадити, претварајући последњи пасус у нешто креативнију ToDo листу. Чинећи ово открио сам евидентна побољшања у појединим областима живота развијајући неке од следећих вештина:

Сагледавање проблема из више углова

Да ли вам се некада десило да имате неки проблем, било на послу било негде друго, који вам изгледа нерешив? Међутим, када почнете причати са неким о њему објашњавајући му срж проблема сами дођете до његовог решења. Сличан ефекат има и дневник. Пишући о свакодневним дешавањима стичемо објективнији увид у њих, те ако се ради о проблемима, потпуно нову перспективу која нам може открити наизглед неуочљива решења.

Поред тога, када пишемо о проблемима, ми их практично преносимо из главе на папир. Овим чином рашчишћавамо наше мисли и побољшавамо фокус на стварима које тек требамо урадити.

Самомотивација

Било како било, писање дневника није само ствар отклањања проблема. Рецимо, ако свако јутро пишете о својим вредностима, стварима које вас испуњавају, добићете изузетно позитиван почетак дана, што значи и већу шансу да будете срећнији и продуктивнији. Временом ћете научити и како сами себе да мотивишете, када вам дођу безвољни дани.

Праћење личног раста и резултата

Нимало занемарљива предност писања дневника је праћење личног раста и резултата. Дневник може бити веома моћна алатка која вам омогућава увид у то шта сте све радили, у ствари које су вам помогле да постигнете боље резултате, у људе због којих сте се осећали боље, али и у факторе који су реметили ваш напредак и чинили вас несрећнијим. Имајући све ове податке лакше је планирати даље кораке знајући на шта би требало више да се фокусирамо, односно шта би требало да избацимо из свог живота.

Као што видите писање дневника је невероватна ствар која вам може искључиво помоћи. Уз помоћ њега, који може бити ваша свеска или Ворд документ, можете остварити велики напредак и уздићи живот и продуктивност на сасвим нови ниво.

No Comments Yet