Windows Subsystem for Linux: Активација и Linux терминал на Windows-у

Subscribe to my newsletter and never miss my upcoming articles

Време је за други од три чланка из Windows Subsystem for Linux (у даљем тексту WSL) серије. Тема данашњег чланка је само коришћење WSL-а. Као Windows корисник, поред Linux-а, највише ми је фалило искуство које доноси Linux терминал. Cmd и Powershell су пристојна решење, али према мом мишљењу не могу ни прићи терминал емулаторима из Таксовог света. Због тога сам одлучио да инсталирам пунокрвни Linux терминал у Windows окружењу. Да бих то постигао морао сам проћи следеће кораке:

Активирање Windows-овог подсистема за Linux

Да бисмо дошли до корака инсталције Linux терминала потребно је активирати Windows Subsystem for Linux. Активација је прилично једноставна и своди се на следеће:

Омогућавање Windows Subsystem for Linux могућности

Пре свега потребно је омогућити WSL, који је присутан као опциони фичр. То можемо урадити на два начина:

  • путем корисничког интерфејса, где у траку за претрагу куцамо Turn Windows features on or off те на отвореном дијалогу чекирамо опцију Windows Subsystem for Linux. (слика испод) windows-subsystem-for-linux-aktivacija-i-linux-terminal-na-windows-u-1.png
  • путем PowerShell-а, тако што га отворимо са администраторским привилегијама (десни клик -> Run as Administrator) и извршимо наредну команду
    Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux
    

После омогућавања WSL опције потребно је рестартовати рачунар.

Инсталација жељене дистрибуције

Инсталација жељене дистрибуције није ништа компликованија. Захваљујући Microsoft-овим напорима овај процес могуће је урадити директно из Windows-ове продавнице и то избором доступне дистрибуције те одабиром опције инсталирај. Мој избор је Ubuntu 18.04 LTS.

Инсталација терминала

Терминал који сам одлучио инсталирати је xfce4-terminal. Са њим нисам имао никаквих проблема и могу рећи да ради веома лепо. Наравно, не бих препоручио да овај терминал користите из Windows-а за свакодневне обавезе.

Пошто је xfce4-terminal апликација писана за Linux, потребно је да инсталирамо одговарајући дисплеј сервер који ће омогућити њено рендеровање. Једно од решења је VcXsrv (кликни на име за преузимање пакета). VcXsrv је дисплеј менаџер отвореног кода који омогућава да Windows корисници покрећу GUI апликације намењене X Windows System-у.

После инсталације дисплеј менаџера потребно је додати експорт унос у .bashrc фајл.

export DISPLAY=:0

DISPLAY=:0 је шел команда која сигнализира GUI програмима како да комуницирају сa X сервером. У овом случају одабрани сервер је на нултој (првој) позицији.

Сада смо спремни за инсталацију терминала. То можемо урадити како смо и навикли, ипак WSL 2 користи право Linux језгро. Другим речима време је да уз помоћ apt менаџера и активираног WSL-а инсталирамо xfce4-terminal пакет:

sudo apt install xfce4-terminal

windows-subsystem-for-linux-aktivacija-i-linux-terminal-na-windows-u-2.png

После успешне инсталације да бисмо покренули терминал прво је неопходно стартовати VcXsrv, што можемо учинити из стартног менија. Када се X сервер стартује можемо стартовати и терминал користећи Windows-ов run дијалог (пречица Win+r) уз следећу наредбу:

powershell -windowstyle hidden -Command "iex \"bash ~ -c 'DISPLAY=:0 xfce4-terminal'\" "

No Comments Yet