Зашто је StackOverflow лош?

Када питате просечног програмера да вам каже три сајта која најчешће посећује верујем да ће се ту наћи и StackOverflow. Овај сајт нуди прегршт информација о проблемима са којима се редовно сусрећемо приликом имплементације софтверских решења, што делује савршено, зар не?

Ипак, ретко када се запитамо која је мана овог приступа и зашто бисмо требали да га избегавамо

Сам концепт сајта је веома јасан, особа А се сусретне са проблемом и постави питање, а онда остале особе дају решења. Решења се сортирају по броју лајкова, тако да је у већини случајева тачно решење на првом месту.

Опасност овог процеса је могућност да постанемо лењи, односно да се фокусирамо на решење, а не на сам проблем. У овим ситуацијама често се питам да ли сам ја особа која тражи решења или особа која решава проблеме.

Сматрам да би увек прва дестинација требало да буде документација технологије са којом радимо. На крају крајева, ту је и изрека Be a man read a MANual. Читањем документације ми улазимо у срж проблема и приступамо му са разумевањем. Радећи то ми учимо и растемо као програмери.

Са друге стране, код сајтова попут StackOverflow-а, ситуација је нешто другачија. Већином људи само копирају и налепе пронађено решење, без да се удубе у проблем. Неретко и не покушавају да сами реше проблем, већ одмах посежу за претрагом. Мишљења сам да је ово изузетно лоше.

Да ли да заборавим да StackOverflow постоји?

Не! StackOverflow је сјајан алат и вероватно ће нас још много пута спасити непроспаваних ноћи. Оно што би требало да урадимо јесте да прво покушамо сами решити проблем. Овде је најбоље да себи задамо одређен временски рок где нећемо користити Google. Сам временски рок је најбоље дефинисати према искуству и потреби (ипак је некада време круцијалан фактор). За мене је то отприлике 25 минута. Ако после овог времена не успем да решим проблем, мој други корак је истраживање документације где се задржавам 10-15 минута. Ако ни документација није довољна, онда је на реду StackOverflow.

Када користим StackOverflow увек се трудим прочитати све одговоре те не гледати само на решења већ и на описе те линкове који су приложени. Укратко, све што ми може помоћи да разумем проблем.

Мана овог приступа је што на почетку узима више времена, али развија инжењерски мајндсет који нема цену.

Учитавам коментаре...
Успешно си се претплатио/ла на kostakuu
Сјајно! Успешно си регистрован/а.
Грешка! Нисмо те могли пријавити због неисправног линка.
Добро дошао/ла назад!
Грешка! Нисмо те могли пријавити. Молим те покушај поново!
Успешно! Твој налог је активиран, сада имаш приступ свом садржају.
Грешка! Дошло је до грешке код плаћања.
Успешно су ажуриране платне информације.
Десила се грешка приликом ажурирања платних информација!